NOWY PAWILON „SUDETY”

Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej zagospodarowania i zabudowy działki przy ul. Sudeckiej 108 we Wrocławiu

Celem konkursu jest zaproponowanie nowego obiektu, zlokalizowanego na miejscu istniejącego modernistycznego parterowego pawilonu handlowo- usługowego, o podobnej funkcji, ale odpowiadającego na współczesne zapotrzebowania mieszkańców i innych użytkowników, dostosowanego do standardu współczesnego obiektu handlowego, obiektu usługowego czy funkcji biurowej.
Odpowiedzią na postawione zadanie jest projekt dwukondygnacyjnego budynku handlowo - usługowego z podziemną kondygnacją parkingową.
Ideą rozwiązania jest stworzenie charakterystycznego akcentu, wytworzenie spójnej formy z istniejącym osiedlem, obiektu wielofunkcyjnego, z nawiązaniem do pierwotnego pawilonu. Zaprojektowano obiekt w konstrukcji szkieletowej dającej możliwość elastycznego kształtowania przestrzeni usługowej wewnątrz. Odtworzono charakterystyczne rytmiczne uskoki frontowej elewacji, które dzięki maksymalnemu przeszkleniu na parterze oraz ograniczeniu przeszkleń na piętrze mają za zadanie regulować dopływ światła słonecznego oraz kontakt z otoczeniem.
Zastosowane materiały rodzajem i kolorystyką nawiązują do stosowanych powszechnie w latach 60-tych takich jak drewno i ceramika.

Inwestor: 
Miasto Wrocław
Powierzchnia użytkowa: 
482
 m2
Kubatura:
7 090
Projekt:
2017

NOWY PAWILON „SUDETY”

Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej zagospodarowania i zabudowy działki przy ul. Sudeckiej 108 we Wrocławiu

Celem konkursu jest zaproponowanie nowego obiektu, zlokalizowanego na miejscu istniejącego modernistycznego parterowego pawilonu handlowo- usługowego, o podobnej funkcji, ale odpowiadającego na współczesne zapotrzebowania mieszkańców i innych użytkowników, dostosowanego do standardu współczesnego obiektu handlowego, obiektu usługowego czy funkcji biurowej.
Odpowiedzią na postawione zadanie jest projekt dwukondygnacyjnego budynku handlowo - usługowego z podziemną kondygnacją parkingową.
Ideą rozwiązania jest stworzenie charakterystycznego akcentu, wytworzenie spójnej formy z istniejącym osiedlem, obiektu wielofunkcyjnego, z nawiązaniem do pierwotnego pawilonu. Zaprojektowano obiekt w konstrukcji szkieletowej dającej możliwość elastycznego kształtowania przestrzeni usługowej wewnątrz. Odtworzono charakterystyczne rytmiczne uskoki frontowej elewacji, które dzięki maksymalnemu przeszkleniu na parterze oraz ograniczeniu przeszkleń na piętrze mają za zadanie regulować dopływ światła słonecznego oraz kontakt z otoczeniem.
Zastosowane materiały rodzajem i kolorystyką nawiązują do stosowanych powszechnie w latach 60-tych takich jak drewno i ceramika.

Powierzchnia użytkowa: 
482
 m2
Kubatura:
7 090
Projekt:
2017